BBQ – Tips | Uniek

1 – Kolen in je kamado

Ga voor echt goede kolen naar een BBQ speciaal zaak. Zo heb je houtskool met niet alleen een betere prijs/kwaliteit verhouding maar ook een houtskool die helpt in temperatuurbeheersing en het controleren van de temperatuur. En dan heb ik het nog niet eens over smaak: houtskool doet veel met de smaak van je gerecht.

Verder vul je de kamado altijd voldoende, of je nu gaat voor een sessie op hoge of lage temperatuur. Hoe lang die ook duurt. De houtskool die na je sessie over is gebruik je namelijk opnieuw. Ivm de kwaliteit en temperatuur controle gebruik je ook geen briketten in de kamado.

2 – Houtskool hergebruiken

Houtskool gebruik je iedere keer opnieuw. Ben je klaar met gebruik?Schuifjes boven en onder dicht en de kolen doven vanzelf. De kolen gebruik je de keer daarop weer opnieuw. Het verbruik van houtskool is al extreem laag, maar door het te hergebruiken wordt het extra zuinig. Wel even de kamado ontdoen van as zodat hij voldoende lucht kan trekken.

3 – Aansteken van je kamado

Wat je ook als ontbranding gebruikt, zorg voor voldoende zuurstof in je kamado. Des te meer zuurstof deze kan aantrekken, des te sneller gaat het aansteken. Je steekt de kamado aan met het deksel open en alle schuifjes open. Pas wanneer de wokkel is uitgebrand doe je het deksel dicht. Anders stikt de wokkel (geen zuurstof) en krijg je veel rook.

*note : Gebruik nooit chemische producten zoals bijvoorbeeld een wit aanmaakblokje in je kamado. De vieze chemische smaken hiervan trekken namelijk in het keramiek en dit proef je in het gerecht (en de gerechten daarna).

4 – Temperatuurbeheersing

De temperatuur regel je door een samenspel van de 2 luchtschuiven: onderin en bovenin. Met de luchtschuif onderin bepaal je grofweg het bereik van de temperatuur in de kamado, bijvoorbeeld 200-300 graden. Met de schuif bovenin kan je vervolgens in dit bereik de gewenste temperatuur instellen. Het vergt even oefening maar dit heb je eigenlijk heel snel door. Ga gewoon een avond oefenen en je zult zien dat je het snel onder de knie hebt.

5 – Schoonmaken & schoon branden van je kamado

Wanneer de kamado aan de binnenkant erg vet en vies is kan je deze even schoonbranden. Dit hoef je echt niet iedere keer te doen, niet op hoge temperatuur te doen en ook niet voor een lange periode. Een half uurtje op 250 graden is meer dan prima. Langer is niet nodig en beschadig je het keramiek alleen maar mee.

Het rooster maak tijdens het grillen schoon met een goede borstel. Tijdens het grillen, dus wanneer het rooster nog warm is. Verder hoef je niets aan het rooster te doen. Dus nooit met een sopje of iets dergelijks. Verder voor iedere keer opstarten zorg je ervoor dat de kamado zodanig as vrij is zodat deze lekker veel zuurstof kan aantrekken. Het hoeft niet helemaal spik en span te zijn, zolang de zuurstof er maar lekker doorheen kan gaan.

Verder is het aan te raden om je kamado droog neer te zetten, bijvoorbeeld in de schuur of onder een overkapping. Heb je die mogelijkheid niet? Trek er dan sowieso een hoes overheen.

6 – Pas op voor backdraft!

De laatste tip maar zeker niet de minste. Omdat je met weinig zuurstof werkt in de kamado kan er een onderdruk ontstaan in je kamado. Dit komt vooral door bij hogere temperaturen en terugkoelen in combinatie met vette producten. Wanneer je kamado 200 graden is, je bent hem aan het terugkoelen (dus zuurstof ontnemen) willen de kolen eigenlijk harder branden dan mogelijk is. In combinatie met een vet product dansen er veel vet deeltjes in de kamado rond. Wanneer je dan ineens veel zuurstof toevoegt door het deksel open te doen kan er een steekvlam ontstaan die je je (arm) haren ontneemt! Maak er hierom een automatisme van om de kamado altijd in 2x open te doen: eerst op een kiertje (lucht laten happen) en vervolgens helemaal open doen.

Geïnteresseerd naar maar handige tips of naar meer informatie?
Neem contact met ons op wij helpen je graag!
ps. heb je onze nieuwe instagram account al gezien? 
Volg ons!

 
 
 
Houtskool White QueBracho 15kg a
Houtskool White QueBracho 15kg
Kalimero Kamado 14 inch
22 Inch Master Kamado 5
Cleaning bbq
22 Inch Master Kamado 11

1 – Kolen in je kamado

Ga voor echt goede kolen naar een BBQ speciaal zaak. Zo heb je houtskool met niet alleen een betere prijs/kwaliteit verhouding maar ook een houtskool die helpt in temperatuurbeheersing en het controleren van de temperatuur. En dan heb ik het nog niet eens over smaak: houtskool doet veel met de smaak van je gerecht.

Verder vul je de kamado altijd voldoende, of je nu gaat voor een sessie op hoge of lage temperatuur. Hoe lang die ook duurt. De houtskool die na je sessie over is gebruik je namelijk opnieuw. Ivm de kwaliteit en temperatuur controle gebruik je ook geen briketten in de kamado.

2 – Houtskool hergebruiken

Houtskool gebruik je iedere keer opnieuw. Ben je klaar met gebruik?Schuifjes boven en onder dicht en de kolen doven vanzelf. De kolen gebruik je de keer daarop weer opnieuw. Het verbruik van houtskool is al extreem laag, maar door het te hergebruiken wordt het extra zuinig. Wel even de kamado ontdoen van as zodat hij voldoende lucht kan trekken.

3 – Aansteken van je kamado

Wat je ook als ontbranding gebruikt, zorg voor voldoende zuurstof in je kamado. Des te meer zuurstof deze kan aantrekken, des te sneller gaat het aansteken. Je steekt de kamado aan met het deksel open en alle schuifjes open. Pas wanneer de wokkel is uitgebrand doe je het deksel dicht. Anders stikt de wokkel (geen zuurstof) en krijg je veel rook.

*note : Gebruik nooit chemische producten zoals bijvoorbeeld een wit aanmaakblokje in je kamado. De vieze chemische smaken hiervan trekken namelijk in het keramiek en dit proef je in het gerecht (en de gerechten daarna).

4 – Temperatuurbeheersing

De temperatuur regel je door een samenspel van de 2 luchtschuiven: onderin en bovenin. Met de luchtschuif onderin bepaal je grofweg het bereik van de temperatuur in de kamado, bijvoorbeeld 200-300 graden. Met de schuif bovenin kan je vervolgens in dit bereik de gewenste temperatuur instellen. Het vergt even oefening maar dit heb je eigenlijk heel snel door. Ga gewoon een avond oefenen en je zult zien dat je het snel onder de knie hebt.

5 – Schoonmaken & schoon branden van je kamado

Wanneer de kamado aan de binnenkant erg vet en vies is kan je deze even schoonbranden. Dit hoef je echt niet iedere keer te doen, niet op hoge temperatuur te doen en ook niet voor een lange periode. Een half uurtje op 250 graden is meer dan prima. Langer is niet nodig en beschadig je het keramiek alleen maar mee.

Het rooster maak tijdens het grillen schoon met een goede borstel. Tijdens het grillen, dus wanneer het rooster nog warm is. Verder hoef je niets aan het rooster te doen. Dus nooit met een sopje of iets dergelijks. Verder voor iedere keer opstarten zorg je ervoor dat de kamado zodanig as vrij is zodat deze lekker veel zuurstof kan aantrekken. Het hoeft niet helemaal spik en span te zijn, zolang de zuurstof er maar lekker doorheen kan gaan.

Verder is het aan te raden om je kamado droog neer te zetten, bijvoorbeeld in de schuur of onder een overkapping. Heb je die mogelijkheid niet? Trek er dan sowieso een hoes overheen.

6 – Pas op voor backdraft!

De laatste tip maar zeker niet de minste. Omdat je met weinig zuurstof werkt in de kamado kan er een onderdruk ontstaan in je kamado. Dit komt vooral door bij hogere temperaturen en terugkoelen in combinatie met vette producten. Wanneer je kamado 200 graden is, je bent hem aan het terugkoelen (dus zuurstof ontnemen) willen de kolen eigenlijk harder branden dan mogelijk is. In combinatie met een vet product dansen er veel vet deeltjes in de kamado rond. Wanneer je dan ineens veel zuurstof toevoegt door het deksel open te doen kan er een steekvlam ontstaan die je je (arm) haren ontneemt! Maak er hierom een automatisme van om de kamado altijd in 2x open te doen: eerst op een kiertje (lucht laten happen) en vervolgens helemaal open doen.